✅ Gratis verzending vanaf €40

✅ Binnen 1-2 werkdagen thuisbezorgd

✅ Stadsbier voor voetbalfans

Voormalig-AZ-doelman-Entius-naar-Ajax-Ik-ben-extra-blij

Voormalig AZ-doelman Entius naar Ajax: ‘Ik ben extra blij’

Voormalig-AZ-doelman-Entius-naar-Ajax-Ik-ben-extra-blij

Voormalig AZ-doelman Entius naar Ajax: 'Ik ben extra blij'

Komende zomer maakt Freek Entius (14) de overstap van AFC’34 naar Ajax. In Amsterdam zal de doelman, die eerder ook actief was voor AZ, beginnen bij Ajax O16. In zijn eerste interview als Ajacied zegt Entius uit te kijken naar zijn avontuur bij Ajax. ‘Ik wil bij Ajax een completere keeper worden.’

Wanneer hoorde je voor het eerst van de belangstelling van Ajax?

‘Twee weken geleden op een donderdagavond werd mijn vader gebeld door Ajax-keeperstrainer Martijn Middelbeek. Hij nodigde mij uit om op stage te komen en sindsdien is het snel gegaan. Vorige week heb ik vier dagen meegetraind met de O15 en afgelopen maandag kreeg ik te horen dat ik een goede indruk had gemaakt en door Ajax was aangenomen. Toen hoefde ik natuurlijk niet lang na te denken.’

Lees ook

Had je tijdens je stage direct het gevoel dat je Ajax overtuigd had?

‘Mwah, ik trainde wel goed, maar de mensen die erover beslissen lieten niets los. Daarom moest ik geduld hebben en afwachten, maar afgelopen maandag kreeg ik in een videocall te horen dat ik naar Ajax mocht komen.’

Heb je een idee waarom Ajax nu bij jou is uitgekomen? Je speelde immers in oktober vorig jaar je laatste competitiewedstrijd.

‘Nee, eigenlijk niet. Ik werd gewoon uitgenodigd om op stage te komen, maar hoe ze bij mij zijn uitgekomen weet ik niet. Daar is niets over gezegd.’

Hoe groot is de overstap van je amateurclub AFC’34 naar Ajax?

‘Het gaat bij Ajax allemaal een paar stapjes sneller, dat heb ik gelijk gezien. Het is een behoorlijke overstap en ik zal zeker wat stappen moeten maken, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik naar het Ajax-niveau toe kan groeien.’

Waar denk je dat je staat ten opzichte van je concurrenten bij Ajax, Tommy Setford en Timo Schreuder?

‘Ik heb tijdens mijn stage alleen met Tommy getraind, want Timo was volgens mij geblesseerd. Aan Tommy zag ik wel dat hij al een tijdje bij Ajax in de jeugd speelt. Hij deed een aantal dingen die ik nog niet op dat niveau kan, zoals veel vooruit voetballen. Maar als ik mezelf blijf verbeteren heb ik er vertrouwen in dat ik ook naar dat niveau toe kan groeien.’

Hoe zou je jouw eigen speelstijl omschrijven?

‘Ik heb een goede reflex en ondanks dat ik in de O9 al vaste keeper ben geworden, beheers ik het meevoetballen best wel goed. Ik probeer altijd de voetballende oplossing te zoeken. Waar dat door komt? In mijn periode bij AZ kreeg ik altijd te horen dat ik mee moest voetballen en mijn vader hamert daar ook altijd op. Ik denk dat ik het daarom steeds beter ben gaan beheersen. Daarnaast kijk ik ook veel naar mijn grote voorbeeld Manuel Neuer. Zijn speelstijl probeer ik te evenaren.’

Je stipt het zelf al aan: tussen 2017 en 2019 heb je voor AZ O12 en O13 gespeeld. Waarom ben je daar vertrokken?

‘Ik moest weg van AZ, zonder dat ik daar een echte reden voor kreeg. Dat was natuurlijk heel jammer, want het is mijn droom om profvoetballer te worden. Als je dan wordt weggestuurd, is dat een teleurstelling. De laatste maanden bij AZ kreeg ik echter wel te horen dat ik mij goed aan het verbeteren was. Ze zeiden dat als ik zo door zou gaan, ik in de toekomst alsnog bij een andere profclub terecht kon komen. Die ambitie heb ik ook altijd gehouden.’

Voelt het alsof je met je overgang naar Ajax een lange neus naar AZ trekt?

‘Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Ondanks dat ik geen fan ben van AZ, heb ik ook zeker geen hekel aan de club. Maar omdat ik in het verleden ben weggestuurd bij AZ, ben ik nu wel extra blij dat ik naar Ajax ga. Dat is natuurlijk gewoon een stap hogerop. Ik kijk er erg naar uit om met Ajax tegen AZ te spelen.’

Hoe heb je jezelf na je AZ-vertrek ontwikkeld?

‘Ik ben teruggegaan naar AFC’34 en daar ben ik direct een team hoger begonnen, in de O15. Zowel daardoor als van mijn tijd bij AZ heb ik veel geleerd. Bij AZ heb ik buiten het veld veel geleerd in professioneel opzicht, zo kregen we bijvoorbeeld voedingstips. Daarnaast ben ik een betere keeper geworden door de keeperstrainingen en het analyseren van trainings- en wedstrijdbeelden.’

Hoe denk je dat deze lijn zich zal doorzetten bij Ajax?

‘Ik denk dat dit bij Ajax nog meer het geval zal zijn. De keeperstraining bij AZ was ook maar één keer per week, bij Ajax is de keeperstraining elke dag. Ik wil me nog verder gaan verbeteren in het ver voor mijn doel keepen. Als de bal tussen de verdediging en mij terechtkomt, wil ik ‘m kunnen onderscheppen. Daarnaast wil ik nog meer gaan praten en verbeteren in het aansturen van mijn team. Ik wil bij Ajax een completere keeper worden.’

Heb je ook al ambities voor de langere termijn?

‘Nee, daar denk ik eigenlijk nog niet zo veel over na. Natuurlijk is het ooit een droom om bij FC Barcelona te gaan voetballen, maar voor nu focus ik me op mijn overstap naar Ajax en moet ik me natuurlijk eerst daar zien te ontwikkelen.’

Hoe ziet het restant van dit seizoen eruit voor jou?

‘Ik maak het seizoen wel af bij AFC’34, maar ik blijf wel meetrainen met Ajax. Dat heeft de club voorgesteld, zodat ze mij voor het nieuwe seizoen alvast wat dingen kunnen aanleren. Vanaf het paasweekend ga ik al twee keer per week meetrainen bij Ajax en komende zomer maak ik dan definitief de overstap.’

Lees meer
Gratis verzending

Op alle bestellingen boven €40

Gemakkelijk 30 dagen retour

30 dagen geld terug garantie

Internationale bekendheid

Internationale Divisie Bier fans!

100% Veilig afrekenen

iDeal / MasterCard / Visa/ Klarna